Bölümümüz "YÖK Anadolu Projesi" kapsamında ODTÜ ile eşleşti.
Bölümümüz, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından hayata geçirilen “YÖK Anadolu Projesi” kapsamında eşleştiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile ortak çalışmalar yürütmektedir.
“YÖK Anadolu Projesi” nedir?
Dünya yükseköğretimindeki üniversitelerin eşleştirme projeleri modellemeleri de dikkate alınarak geliştirilmiş olan “YÖK Anadolu Projesi”nin ilk aşaması 2018 yılında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde yapılan toplantıda 24 üniversitede “Dijital Dönüşüm Projesi” ile hayata geçirilmiş ve halen 2006’dan sonra kurulmuş toplam 54 üniversitemizde başarı ile devam etmektedir.
Yeni YÖK tarafından yükseköğretimimizde ilk kez uygulanan “YÖK Anadolu Projesi”, yeni kurulan veya gelişmekte olan “genç üniversitelerin”, belirlenen bazı alanlarda gelişiminin diğer üniversiteler tarafından desteklenmesi amacıyla, akademik insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş “kıdemli üniversiteler” ile eşleştirilmektedir. Proje kapsamında yapılan ön çalışmalar neticesinde Genç ve Kıdemli üniversiteler arasında eşleştirme protokolleri imzalanarak, proje kapsamındaki eşleştirmelerin “alanları, niteliği, öğrenci, akademik ve idari personel hareketliliği, eğitim ve öğretim, Ar-Ge ve proje alanlarında yapılacak işbirliklerinde üniversitelerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler belirlenmiştir.
YÖK Anadolu Projesi içerisinde, 12 kıdemli üniversitemizin kıdemli öğretim üyeleri, 2006’dan sonra kurulan 15 Genç Üniversitemizin çeşitli bölümlerdeki öğrencilerine bizzat ders vermekte ve araştırma alanlarında danışmanlık yaparak yol göstermektedir. Üniversiteler araştırma alt yapılarını ve kütüphane olanaklarını karşılıklı olarak birbirlerine açmaktadır. Proje, lisansta olduğu kadar, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenlere de önemli katkılar vermektedir. Üniversitelerimizin “Açık Bilim – Açık Erişim” ve uzaktan eğitim olanakları da pandemi döneminde projenin yürütülmesine geniş bir kolaylık sağlamaktadır.
Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülen proje 2020-2021 akademik yılı bahar dönemi itibariyle hayata geçirilmeye başlanmıştır. YÖK Anadolu Projesinden yararlanan olan genç üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı 170 bin 480’dir.
Proje kapsamında imzalanan “eşleştirme protokolü” neleri içeriyor?
- Bir üniversite en fazla iki üniversite ile eşleştirme protokolü yapabilecek,
- İki üniversite arasındaki eşleşme en fazla 5 bölüm/program düzeyinde yapılabilecek,
- Genç Üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler Kıdemli Üniversitelerin eğitim programlarında verilen derslerden yararlanabilecek,
- Kıdemli Üniversitelerde bulunan kıdemli öğretim üyelerinin Genç Üniversitelerin belirlenen alanlardaki programlarında ders vermesi sağlanacak,
- Eşleşen üniversitelerin eğitim ve öğretim, araştırma altyapıları ve kütüphane imkânları karşılıklı olarak kullanılabilecek,
- Kıdemli Üniversitelerin sahip olduğu bilgi ve tecrübelerin Genç Üniversitelere aktarılmasına yönelik planlama yapacak,
- Eşleşen üniversiteler belirleyecekleri alanlarda ortak yayın ve projeler yürütebilecek,
- YÖK, Koordinasyon Kurulunun yıllık izleme ve değerlendirme raporları sonucuna göre eşleştirmeyi sonlandırma hakkına sahip olacak.