Bölümümüz Dr. Öğr. Üyesi Ersin Yavaş tarafından hazırlanan proje TÜBİTAK – 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Bölümümüz Deneysel Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ersin Yavaş’ın TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında hazırlamış olduğu proje desteklenmeye hak kazandı. “Ventral Dentate Gyrus Pacap Mekanizmalarının Korku Tepkilerini Düzenlemesi” başlıklı proje ile korkuların altında yatan nedenler araştırılarak özellikle stresten kaynaklı korku davranışlarının anlaşılmasında çalışmalar yapılacak.

Proje hakkında bilgiler veren Dr. Yavaş, proje ile korku davranışının altında yatan nöroendokrin mekanizmaların işlevinin araştırılması hedeflendiğini söyledi.

Yavaş, “Korku davranışının altında yatan mikro ve makro sinir devreleri büyük oranda biliniyor olsa da bu devreleri düzenleyen moleküler mekanizmalar hala araştırmaların üzerinde yoğunlaştığı konular arasındadır. Söz konusu endojen nöral dinamiklerin anlaşılması bize aynı zamanda stres kaynaklı ortaya çıkan korkunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede, uygun nöropsikofarmakolojik terapilerin amaca uygun şekilde geliştirilmesine de imkân tanıyacaktır. Bu amaçla, projemizde bir beyin-bağırsak ailesi üyesi olan pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide (PACAP) ismi verilen peptitin dentat girus olarak isimlendirilen beyin bölgesindeki işlevi modern sinirbilim teknikleri ile çalışılacaktır” dedi.

Proje kapsamında yapılacak çalışmaların 36 ay boyunca devam edeceğinin de altını çizen Yavaş, “Projemizde araştırmacı olarak yer alan Prof. Dr. Fuat Balcı, 1 doktora öğrencisi ve 1 yüksek lisans öğrencisi ile çalışmalarımızı 36 ay boyunca sürdüreceğiz. Bu sayede, Bartın Üniversitesinin dünya standartlarında bilimsel platformda ilerlemesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Araştırmamızın hayata geçirilmesi konusunda laboratuvarını bize açan sayın Prof. Dr. Balcı’ya teşekkür ediyorum.  Ayrıca bu süreçte destekleri için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sedat Yazıcı’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Proje kapsamında edindiğimiz bilgi, tecrübe ve uzmanlığımızı translasyonel çalışmalara kanalize edip, Üniversitemizde Bilişsel Araştırma Merkezi’nde bulunan fNIRS, EEG, göz izleme cihazları ile araştırmalarımızı sürdürmeyi istemekteyiz” şeklinde konuştu.

Hocamızı tebrik eder, başarılı bir proje süreci temenni ederiz.